Det hela började med en olycka...

Gitte Pålsson (www.gitte.nu ) arbetade som volontär i La Paz under 80-talet och har sedan dess besökt Bolivia många gånger. En dag som hon aldrig glömmer är torsdagen den 31 juli 2008 när hon skulle sätta på gasspisen i ett kök i ett litet hus i La Paz. Gitte var på en månads volontärbesök i Bolivia för att bland annat hålla kurser för musikterapi-intresserade pedagoger inom ramen för musikterapi-nätverket mellan Sverige och Bolivia. Hon tar fram grytan sätter på gasspisen och gasen som läckt ut under fem timmar i köket tar eld. I detta inferno lyckas hon slå av gasen och stänga dörren och ta sig ut på gården. Gasmolne t exploderar i köket men Gitte klarar sig med andra och tredje gradens brännskador i ansiktet och på händerna.

Länk till Resdagboken Gittes resa 2008 »

Tryckkammarbehandling

Euforisk över att ha överlevt bestämmer hon sig för att stanna i Bolivia, försöka hålla kurserna och få behandling i tryckkammare som läkaren säger är mycket effektiv. Gitte vet inte vad hon ska tro om hans löfte, men känner att hon inte har något val. Men efter varje behandlingssession känner hon sig bättre och ny hud kommer fram under den sönderbrända.

Första hjälpen

När hon själv ser att behandlingen hjälper så effektivt tänker hon tanken att det måste finnas barn på barnsjukhuset som också är brännskadade. Sjukhuset ligger bara en km från tryckkammar-kliniken. Hon besöker avdelningen för brännskadade barn. Mycket riktigt. På kliniken finns många svårt brännskadade barn. Gitte träffar Maria som är 3, 5 år och brännskadad över hela kroppen, och när vännerna i Ystad frågar om hon behöver hjälp med något så ber hon dem hjälpa henne att hjälpa Maria så att hon kan få samma effektiva vård som hon själv fått. Ett muntligt avtal mellan Gitte och kliniken avtalades att de skulle stå för 50% av kostnaden om Gitte samlade in resten. Vännerna på resedagboken och i Ystad samlade in pengar till Marias behandlingar. Maria var den första som fick hjälp och hela den historien kan man läsa om på www.resdagboken.se - sökord "Gitte åter i Bolivia i musikens tecken".

Fler får hjälp

Mellan 2008 till 2011 har Cura Cultura hjälpt sex barn som fått behandling i tryckkammare. Eftersom det visat sig att andra svårt skadade och sjuka barn också tillfrisknar snabbare om de får behandlingen har vi öppnat upp hjälpen för alla som behöver och i den mån vi kan hjälpa till.

Kostnader

Ett barn som får tio sessioner kostar omkring 5000 kr och då bidrar Cura Cultura med 50% av den summan, resten står Cehima-SA kliniken med tryckkammaren i La Paz för. Detta känns som ett meningsfullt och bra sätt att samarbeta på för att med gemensamma medel både från Sverige och Bolivia hjälpa svårt skadade och sjuka barn på ett effektivt sätt.

Föreningen

Olyckan och pengarna som samlades in till Maria fick Gitte Pålsson och hennes vänner i Ystad att ta steget att starta en ideell förening för att lättare kunna stödja brännskadade och sjuka barn. Men även musikterapi-projekt och de gräsrotsorganisationer som finns i Pampahasi där Gitte en gång verkade som volontär för föreningen Svalorna - Latinamerikasektionen. Om olyckan inte skett hade Cura Cultura aldrig bildats, så inget ont som inte för något gott med sig!

Brännskadad Gitte
Bra Gitte

Gitte under pågående behandling i tryckkammare i La Paz, augusti 2008

© 2019 Cura Cultura Logga in