Boliviagruppen i Ystad

Boliviagruppen

Hur det startade

För att göra en lång historia kort: 1983 reste Gitte Pålsson (www.gitte.nu) som volontär till Bolivia. Efter en tid skrev hon hem till några gamla kompisar: "Här har vi musik, dans och roliga fester, men inga pengar – i Sverige har vi pengar men inga fester". Vi beslöt att ordna fester med mat och musik och vi är ca 20 aktiva kvinnor, boende i Ystadstrakten. Nu börjar vi bli lite till åren, men vi trivs ihop och har mycket trevligt på våra möten hemma hos varandra eller på Fredshuset.

Vi stöder kvinnorna

Vi vill fortsätta att stötta kvinnorna som arbetar med att ta hand om barnen på daghemmet "Machaq uta" i Pampahasi. Innan daghemmet fanns, fick mödrarna antingen ta med sig barnen på jobbet eller låsa in dem i hemmet, eller låta dem springa vind för våg. Nu får barnen omsorg, mat och sysselsättning på dagiset.

Festerna ger pengar

Inför varje fest, som brukar inbringa ett netto på ca 10 000 kr är det mycket jobb. Inbjudan görs av någon av våra konstnärer, folk bjuds in, vi diskuterar menyn, handlar, lagar mat, dukar osv. Nu för tiden blir det mindre fester men mer av andra aktiviteter som t ex konstlotteri, loppmarknad och konserter. Våra medlemmar ber oss ofta att ordna festen när de har födelsedag och så skänker de pengarna de får i önskad present till Boliviagruppens verksamhet. Pengarna går framför allt till löner för de anställda på daghemmet där Gitte verkade som volontär under 80-talet.

Vi reser till Bolivia

Vårt gemensamma arbete för och med vännerna i Pampahasi har gett oss en stark gemenskap och mycket glädje. I juni 2017 åker några av oss troligtvis till Bolivia för att hälsa på vännerna i Pampahasi. Vi inser att vi måste göra det nu för sen kanske vi är för gamla för att dansa med dem på 4000 m höjd över havet!

© 2019 Cura Cultura Logga in